Když se z Puly vydáte na sever, po osmi kilometrech dorazíte do Fažany. Od pradávna je to rybářská vesnice, z jejíhož přístavu je to jen skok na pohádkové Brijunské ostrovy. Fažana, obec se sotva třemi tisíci obyvatel, zřídila pro turisty cestu sardelí a rybářskou akademii. Rybkám je zde zasvěcen i místní park.
Nasolené sardele
Absolvujete-li v malé akademii lekci o sleďovité rybce, jež je známa rovněž jako ančovička, místní rybáři vám prozradí, jak se sardele solí a konzervují. Na cestě sardelí pak můžete ochutnat ančovičky, připravené na sto způsobů. Bez přehánění – ve Fažaně se na sardele specializuje hned jedenáct hospůdek. Dvanáctá se nachází v Pule. Jmenuje se Šurida a sídlí v ulici jménem Fažanská cesta.
Rybám ale rozumí i chorvatské vnitrozemí. Kdokoliv se 2. července ocitne ve Slavonském Brodě, nemůže minout ten kus břehu řeky Sávy, na kterém se rozkládá městské koupaliště. Přiláká ho tam totiž vůně linoucí se ze stovky kotlů. Mistři kuchaři tu budou soutěžit o prvenství v tradiční fišijádě. Fiš, čili pikantní paprikášová rybí polévka, je proslulou gastronomickou specialitou celé Slavonie.
Těm, kdož na slavnost fišijády zavítají, domácí k polévce naservírují místní víno i písně zdejších tamburašů.
Biograd na Moru, vzdálený asi třicet kilometrů od Zadaru, založil novou tradici. Zkráceně se jí říká eko-etno-gastro stůl, oficiální název zní Festival autochtonních pokrmů, nápojů, suvenýrů a folkloru.
Cesty za vínem
V polovině července si bude na istrijském pobřeží mezi Umagem a Novigradem užívat dovolenou určitě řada Čechů. Kousek odtud, ve vnitrozemí, pořádá 18. července vesnice Brtonigla „Slavnost istrijské malvazije“.
Velké sudy, plné typického istrijského vína, vyvalí místní mezi hosty již po čtyřiadvacáté. Slámově žlutá až zlatavá malvazija se zde vyrábí už sto let. Ochutnat ji je možné v průběhu celé turistické sezony. Vinné sklípky a konoby, čili hospůdky, v nichž voní nepostradatelný pršut a grilované ryby, které se k vínu zakusují, se totiž proměnily v zastávky oblíbených vinných stezek.
Nenechte si ujít
- Fišijadu ve Slavonském Brodu (2. července).
- Slavnosti malvazije v Brtonigle (18. července) a vinné stezky na Istrii (například z Brtonigle do Savudrije anebo z Rovinje do Valbadonu) po celou turistickou sezonu.
- Dny vína ostrova Krk ve Vrbniku (28. až 29. srpna).
- Istrijské dny lanýžů (od 11. září do konce října).
- Slavnosti pečených kaštanů, kaštanových koláčů a dortů v Lovranu u Opatije (od 15. října do 31. října).
- Dny oliv v Punatu na ostrově Krk (10. až 19. října).
Příští rok pak Festival pokrmů, nápojů a folklóru v Biogradu na Moru (letos proběhl o prvním červnovém víkendu) anebo Dny krémových řezů, které se konají v květnu v Samoboru.